H «πικρή» αλήθεια για τις FREMM και το Πολεμικό Ναυτικό

H «πικρή» αλήθεια για τις FREMM και το Πολεμικό Ναυτικό


Σε επίπεδο φαρσοκωμωδίας έχει εξελιχθεί η δήθεν “παραγγελία” των φρεγατών FREMM ή των κορβετών Gowind της κρατικής γαλλικής ναυπηγικής εταιρίας Naval Group (πρώην DCNS), με την “παραγγελία” να εξελίσσεται σε… ναυπηγικό πρόγραμμα όχι των FREMM ή των Gowind, αλλά άλλων φρεγατών που δεν υπάρχουν τώρα, αλλά θα ενταχθούν σε υπηρεσία σε… εξι χρόνια στο… γαλλικό Ναυτικό, οι ελαφρές φρεγάτες Belh@rra (ναι, έτσι γράφονται, αφού οι Γάλλοι αρέσκονται στα παιχνιδίσματα τα λέξεων στα οπλικά τους συστήματα).

Την ίδια στιγμή που το πρόγραμμα αναβάθμισης Μέσης Ζωής (ΜLU) των φρεγατών MEKO-200HN, από 400 εκατ. ευρώ μειώθηκε στα… 100 εκατομμύρια ευρώ λόγω έλλειψης κονδυλίων (βασικά θα αλλαχθούν τα φθαρμένα υλικα και τα πλοία θα βαφτούν από την αρχή), ένα δημοσίευμα της “Καθημερινής” εμφάνισε τις FREMM, προ… των πυλών του Πολεμικού Ναυτικού!

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένας επικοινωνιακός ορυμαγδός, μια μπουρδολογία άνευ προηγουμένου, σε σημείο που πολλοί να θεωρούν ότι από ώρα σε ώρα “δένει” στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας η πρώτη FREMM και μάλιστα “φορτωμένη” με SCALP Naval.

Η μοναδική σχέση των ανοησιών που είδαν το φως τη δημοσιότητας, αρχικά από την “Καθημερινή” και εν συνεχεία από πολλούς άλλους με την πραγματικότητα, είναι αυτή: Μια απόφαση του ΚΥΣΕΑ του Νοεμβρίου το 2008 που προέκρινε τις FREMM ως το νέο κύριο σκάφος επιφανείας του ΠΝ, μια βούληση του ΠΝ να εντάξει τις FREMM στην δύναμή του και μέχρι εκεί.

Ακούστηκαν και γράφηκαν απίστευτες τερατολογίες μέχρι και για… συμφωνία Τσίπρα με Μακρόν όπου τα περίπου 4 δισ που θα απαιτηθούν για τη ναυπήγηση θα τα επιστρέψει η Γαλλία στην Ελλάδα από τα χρήματα που κέρδισαν από τα ελληνικά ομόλογα και αυτά αντιστοιχούν, τουλάχιστον κατά το ήμισυ του συνολικού ποσού που απαιτείται για το ναυπηγικό πρόγραμμα. Δηλαδή δύο δισ. ευρώ.

Ακόμα “κλαίνε” (από τα γέλια) στο Παρίσι και στο Λοριάν.

Και για να “δέσει” το γλυκό ήρθαν και νέα δημοσιεύματα που “το πάνε ακόμα πιο μακριά”: Δεν θα αγοραστούν τελικά οι FREMM, ούτε οι Gowind, αλλά οι νέες φρεγάτες ψηφιακής εποχής Belh@rra!

Οι οποίες μάλιστα θα ναυπηγηθούν… στην Ελλάδα. Η οποία δεν έχει καν σε ενέργεια ναυπηγεία, αλλά αυτή είναι μία μικρή λεπτομέρεια. Οπως λεπτομέρεια είναι ότι και οι Γάλλοι σχεδιάζουν την απόκτησή της το… 2023!

Η αλήθεια; Στο Ναυτικό δεν έχουν κονδύλια, ούτε τις λεκάνες στις τουαλέτες του ναυστάθμου να αλλάξουν. Αυτή είναι η μόνη-οδυνηρή-πραγματικότητα.

Οι FREMM είναι εξαιρετικά πολεμικά πλοία και πλέον το παραδέχονται ακόμα και αυτοί που πολεμούσαν όλα αυτά που υποστήριζε με στοιχεία το pronews..gr και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, εδώ και δέκα χρόνια για την σκοπιμότητα προμήθειάς τους.

Και μπορούν να αλλάξουν προς όφελος της Ελλάδας το ισοζύγιο ισχύος στο Αιγαίο.

Η μη απόκτησή τους είναι ένα ακόμα εγκληματικό σφάλμα ΟΛΩΝ των πολιτικών ηγεσιών μετά το 2009.

Μόνο αυτές μπορούν να αλλάξουν το ισοζύγιο ισχύος, όχι μόνο γιατί θα προσδώσουν στο Ναυτικό στρατηγικό ρόλο μέσω της απόκτησης δυνατότητας αεράμυνας και αντιβαλλιστικής ικανότητας (μια ικανότητα που θα χρειαστεί πολύ σύντομα η χώρα) αλλά και την απαραίτητη ισχύ για “επώδυνη” απάντηση στην απειλή εξ Ανατολών με την χρήση των βλημάτων cruise SCALP Naval ακτίνας δράσης 1000 χλμ.

Π.χ. τα αμερικανικά αντιτορπιλικά Αrleigh Βurke, θα εξασφάλιζαν στην Ελλάδα μόνο αεράμυνα και αντιβαλλιστική ικανότητα, όχι δυνατότητα αντεπίθεσης.

Αλλά κονδύλια δεν υπάρχουν.

Και ούτε προβλέπεται να υπάρξουν αν η πολιτική ηγεσία της χώρας (η οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία), δεν περιλάβει στα “προαπαιτούμενα” προς την τρόικα, την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τις εγχώριες ναυπηγήσεις ας τις ξεχάσουμε για αρκετά χρόνια.

Τα ναυπηγεία και του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας τα έχουν διαλύσει και δεν ξαναστήνονται μέσα σε ένα χρόνο, ούτε σε δύο. Χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις. Η Ελευσίνα “αγκομαχά” εδώ και χρόνια να παραδώσει δύο πυραυλακάτους Super Vita. Θα ναυπηγήσει Belh@rra;

Μια λύση μπορεί να είναι το leasing: Οι Γάλλοι μπορεί να δώσουν δύο FREMM με leasing. Και… βλέπουμε.

Η πραγματικότητα για το ΠΝ, δυστυχώς είναι πιο σκληρή και από αυτή που έχει να αντιμετωπίσει η Πολεμική Αεροπορία με την απόκτηση από την THK των F-35.

Η ΠΑ σε λίγο θα βρίσκεται δέκα χρόνια πίσω από την τουρκική Αεροπορία σε τεχνολογική εξέλιξη. Το ΠΝ σε πέντε χρόνια, αν δεν ενισχυθεί άμεσα, θα βρεθεί τριάντα χρόνια πίσω από το τουρκικό Ναυτικό…

 

πηγή Pronews

COMMENTS

[an error occurred while processing the directive]