CNN: Eπικοινωνία με Ρώσους είχε το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ

CNN: Eπικοινωνία με Ρώσους είχε το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ

Ο Βρετανός υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων που οργάνωσε τη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και των Ρώσων στον Πύργο Τραμπ τον Ιούνιο του 2016, έστειλε πολλαπλά ηλεκτρονικά μηνύματα σ’ έναν Ρώσο που συμμετείχε στη συνάντηση, αλλά και σ’ ένα μέλος των στενών συνεργατών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η αποστολή αυτών των μηνυμάτων έγινε αργότερα μέσα στο καλοκαίρι, μεταδίδει το CNN, επικαλούμενο πολλές πηγές.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι υπήρξε συνέχιση της επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μετά την πραγματοποίηση της συνάντησης στον Πύργο Τραμπ.
Τα ηλεκτρονικά μηνύματα εγείρουν νέα ερωτήματα στις επιτροπές έρευνας του Κογκρέσου που διερευνούν πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων της συνάντησης.

Ο Τραμπ Τζούνιορ υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι ανέμενε οι Ρώσοι να του δώσουν επιβλαβείς πληροφορίες για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, η σύντομη συνάντηση έγινε με αντικείμενο τις υιοθεσίες παιδιών από τη Ρωσία στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε άλλη συζήτηση με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, το χρονικό διάστημα μετά την πραγματοποίησή της.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Ρομπ Γκολντστόουν εντοπίστηκαν από τα μέλη του Κογκρέσου και τέθηκαν υπόψη του Τραμπ Τζούνιορ στη διάρκεια της προχθεσινής κεκλεισμένης των θυρών κατάθεσής του στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με πηγές που έλαβαν γνώση του θέματος, ο Τραμπ Τζούνιορ υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Ο Τραμπ Τζούνιορ δεν είχε προηγούμενα ενημερωθεί για τον εντοπισμό των παραπάνω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τα οποία αναμένεται να τεθούν κατά τη διάρκεια των απόρρητων καταθέσεων που θα δώσει στις επιτροπές του Κογκρέσου, ο Γκολντστόουν, πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.

Ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του Γκολντστόουν προς τον υψηλόβαθμο βοηθό του Τραμπ, Νταν Σκαβίνο (σήμερα, διευθυντή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Λευκού Οίκου), αποκαλύπτει ένα από τα θέματα της συζήτησης στη συνάντηση του Πύργου Τραμπ, το οποίο δεν είχε γίνει προηγούμενα γνωστό.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο αυτού του ηλεκτρονικού μηνύματος, ο (τότε) προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, ενθαρρύνεται να δημιουργήσει μία σελίδα στο ρωσικό δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης VK, τονίζοντας ότι ο “Ντον και ο Πολ” συμφωνούν με αυτήν την ιδέα. Η αναφορά αυτή των ονομάτων παραπέμπει στον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ και στον Τραμπ Τζούνιορ.

Μία πηγή υποστηρίζει ότι ο Γκολντστόουν έδωσε την ιδέα αυτή στον Σκαβίνο, ως έναν τρόπο αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προκειμένου να επικοινωνεί με αρκετούς Ρωσο-Αμερικάνους που χρησιμοποιούν την παραπάνω σελίδα. ‘Αλλη πηγή είπε ότι ο Γκολντστόουν παρουσίασε την ιδέα αυτή ως “μία έξυπνη ιδέα μάρκετινγκ” σχετικά με την απόκτηση μιας ρωσικής σελίδας μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Η ίδια πηγή υποστηρίζει ότι ο Γκολντστόουν παρουσίασε την ιδέα του στο τέλος της συνάντησης στον Πύργο Τραμπ, τη στιγμή που οι συμμετέχοντες αποχωρούσαν. Παράλληλα, ο ίδιος συνέχισε να πιέζει για την υλοποίηση της πρότασης του, μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων τις εβδομάδες που ακολούθησαν.
Μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων δήλωσε ότι ο Γκολντστόουν δεν αναφερόταν στη συνάντησή του με τον Τραμπ Τζούνιορ, στο χρονικό διάστημα μετά τη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ.

Ο δικηγόρος του Γκολντστόουν, Μπομπ Γκέιτζ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, όπως και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τον εντοπισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Γκολντστόουν.

Μία έρευνα που έκανε το CNN στις σελίδες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης VK δεν μπόρεσε να εντοπίσει κάποια ένδειξη σχετικά με τη δημιουργία σελίδας από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με ημερομηνία 14 Ιουνίου 2016, ο Γκολντστόουν προώθησε ένα δημοσίευμα του CNN σχετικά με την υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος από τους Ρώσους, προς τον πελάτη του, τον σταρ της ρωσικής ποπ μουσικής, Εμίν Αγκαλάροφ. Η ίδια προώθηση έγινε και προς τον Ίκε Καβελάντζε, έναν Ρώσο που μετείχε στη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ. Στην ίδια συνάντηση μετείχαν επίσης ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ και ο Μάναφορτ. Στην προώθηση αυτή, ο Γκολντστόουν χαρακτήριζε τις εξελίξεις για την εμπλοκή των Ρώσων “ανατριχιαστικά περίεργες” με δεδομένο, τα όσα είχαν συζητηθεί πέντε ημέρες πριν στον Πύργο Τραμπ.

Άλλες πηγές που επίσης έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που παρουσιάστηκαν στο Κογκρέσο, υποστήριξαν ότι η είδηση για την ηλεκτρονική υποκλοπή των μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν περίεργη, καθώς την περίοδο πριν από την συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, οι Ρώσοι συμμετέχοντες είχαν υποσχεθεί τη διάθεση πληροφοριών για παράνομη ρωσική χρηματοδότηση προς την αναφερόμενη επιτροπή των Δημοκρατικών. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές ποτέ δεν παραδόθηκαν στον Τραμπ Τζούνιορ, τον Κούσνερ και τον Μάνφορτ, όπως έχουν υποστηρίξει και οι τρεις.

Ο Σκοτ Μπάλμπερ που είναι δικηγόρος Καβελάντζε επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του έλαβε το ηλεκτρονικό μήνυμα του Γκολντστόουν, το οποίο και χαρακτήρισε παράξενο, με δεδομένο ότι το ζήτημα των ηλεκτρονικών υποκλοπών δεν είχε τεθεί στη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ, ενώ δεν ταίριαζε με τη θεματολογία της.

Ο Τραμπ Τζούνιορ σε ερωτήσεις της επιτροπής κατά την προχθεσινή κατάθεσή του υποστήριξε ότι δεν ήταν ενήμερος για την ύπαρξη των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί το περιεχόμενό τους. Στην κατάθεσή του προς την επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας τον Σεπτέμβριο, ο Τραμπ Τζούνιορ ανέφερε ότι η συνάντηση στον Πύργο Τραμπ διήρκησε 20 με 30 λεπτά κι ότι “ο Ρομπ, ο Έμιν κι εγώ δεν ξανασυζητήσαμε ποτέ για τη συνάντηση αυτή. Δεν μπορώ να θυμηθώ εάν την συζητήσαμε με τον Τζάρεντ και τον Πολ ή οποιονδήποτε άλλον. Εν συντομία, ούτε την ξανασκέφτηκα”.

Σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου Fox News το περασμένο καλοκαίρι, εάν υπήρξε συνέχιση της επικοινωνίας μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ Τζούνιορ απάντησε: “Δεν υπήρξε συνέχιση της επικοινωνίας γιατί δεν υπήρχε κάτι να συζητήσουμε”.

Το ποινικό σκέλος της έρευνας για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και το ενδεχόμενο συνωμοσίας μεταξύ πρώην στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων επιχειρηματιών, διερευνά ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Μιούλερ έχει επίσης εισαγγελική αρμοδιότητα για την απαγγελία κατηγοριών με τη σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury). Ο ίδιος διερευνά επίσης το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης τόσο από τον πρόεδρο Τραμπ όσο κι από στελέχη του Λευκού Οίκου, ιδίως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ τον περασμένο Μάιο.

Παράλληλα, με την έρευνα του ειδικού ανακριτή διεξάγονται έρευνες από την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας, την αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και την επιτροπή που είναι αρμόδια για τη δικαιοσύνη, στη Γερουσία. Ο στόχος των ερευνών στο Κογκρέσο είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων για το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις εκλογές του 2016, για την ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης.

Ο διορισμός του Μιούλερ έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ροντ Ρόζενσταϊν, καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα για τη Ρωσία, μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.
Πηγή: CNN

COMMENTS

[an error occurred while processing the directive]