02/01/2018: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

02/01/2018: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο

2 Ιανουαρίου 1922: Ο αρχηγός της Επανάστασης του 1922, Νικόλαος Πλαστήρας, παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς, θεωρώντας ότι όλοι οι στόχοι έχουν εκπληρωθεί.

2 Ιανουαρίου: Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο


366…. Οι Αλαμανοί (γερμανικό φύλο) περνούν τον παγωμένο Ρήνο και εισβάλλουν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

533…. Ο Μερκούριος γίνεται Πάπας και αλλάζει το όνομά του σε Ιωάννης Β’. Είναι ο πρώτος Πάπας που δε χρησιμοποιεί το προσωπικό του όνομα, εξαιτίας του ότι ο Μερκούριος (Ερμής) ήταν Ρωμαίος θεός.

1492…. Πέφτει το τελευταίο προπύργιο των Αράβων στην Ισπανία. Το βασίλειο της Γρανάδας περιέρχεται στις χριστιανικές δυνάμεις του βασιλιά Φερδινάνδου Ε’ και της Ισαβέλλας Α’. Ο βασιλιάς της Γρανάδας Μποαμπντίλ αιχμαλωτίζεται. Όσοι δεν εγκαταλείπουν την Ισπανία εξαναγκάζονται να εκχριστιανιστούν.

1757…. Κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου, η Μεγάλη Βρετανία καταλαμβάνει την Καλκούτα των Ινδιών.

1788…. Η Τζόρτζια είναι η 4η αμερικανική πολιτεία που υπογράφει τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΠΑ.

1828…. Αφήνεται ελεύθερος, με προσωπική παρέμβαση του Τσάρου, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που εκρατείτο στις αυστριακές φυλακές, μετά το ανεπιτυχές κίνημά του στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1830…. Αρχίζουν τα μαθήματα στο Κεντρικόν Σχολείον της Αιγίνης, το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

1839…. Ο Γάλλος φωτογράφος Λουί Νταγκέρ βγάζει την πρώτη φωτογραφία της Σελήνης.

1870…. Αρχίζει η κατασκευή της γέφυρας του Μπρούκλιν.

1905…. Οι Ιάπωνες κατανικούν τους Ρώσους και καταλαμβάνουν το Πορτ-Άρθουρ.

1910…. Η Κυριακή καθιερώνεται με νόμο στην Ελλάδα ως αργία.

1922…. Ο αρχηγός της Επανάστασης του 1922, Νικόλαος Πλαστήρας, παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς, θεωρώντας ότι οι στόχοι της «Επαναστατικής Επιτροπής» έχουν εκπληρωθεί.

1924…. Συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση η Δ’ Συντακτική Συνέλευση, που προήλθε από τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου. Την έναρξη των εργασιών της κηρύσσει ο αρχηγός της Επανάστασης του 1922, Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς, θεωρώντας ότι οι στόχοι της “Επαναστατικής Επιτροπής” έχουν εκπληρωθεί.

1930…. Σ’ έναν περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τοποθετεί ως υπουργό Παιδείας το Γεώργιο Παπανδρέου. Επί των ημερών του εισάγεται για πρώτη φορά στα σχολεία το μάθημα των Νέων Ελληνικών και κατασκευάζονται περίπου 3.500 νέα σχολικά κτίρια.

1931…. Ανατρέπεται η κυβέρνηση του Παναμά, μετά από εξέγερση.

1945…. Παραιτείται η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου. Την επομένη θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, με επιδίωξη τη καταστολή του κουμουνιστικού στασιαστικού κινήματος (Δεκεμβριανά).

…. Την ίδια μέρα, συμμαχικά βομβαρδιστικά χτυπούν τη γερμανική Νυρεμβέργη, μετατρέποντας την πόλη σε ερείπια και προκαλώντας το θάνατο 6.000 ανθρώπων.

1947…. Ο Μαχάτμα (Καραμτσάντ) Γκάντι αρχίζει την ειρηνική πορεία του για την απελευθέρωση της Ινδίας από το βρετανικό ζυγό.

1952…. Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της 21ης με 22ης Δεκεμβρίου 1951.

1958…. Η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας διακόπτει, ύστερα από την πρώτη πράξη, την επίσημη πρεμιέρα της όπερας «Norma» του Μπελίνι στη Ρώμη και αποχωρεί από την σκηνή, παρουσία του προέδρου της Ιταλίας και πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο κοινό.

1959…. Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιο με κατεύθυνση τη Σελήνη. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο «Λούνα 1», το οποίο θα περάσει 4.600 μίλια μακριά από το δορυφόρο της Γης και θα χαθεί στο διάστημα.

1971…. 66 θεατές σκοτώνονται στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης στη Σκωτία όταν, κατά την διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου Rangers- Celtic, υποχωρεί το κιγκλίδωμα των κερκίδων.

1972…. Απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση των ΗΠΑ, ύστερα από απόφαση του Κογκρέσου.

1974…. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον υπογράφει νόμο, με τον οποίο μειώνεται το ανώτατο όριο ταχύτητος στα 55 μίλια/ώρα, για την εξοικονόμηση ενέργειας, λόγο του πετρελαϊκού εμπάργκο του ΟΠΕΚ.

1995…. Τίθεται σε ισχύ και στην Ελλάδα η νέα παγκόσμια συμφωνία για το εμπόριο (WTO), που αντικαθιστά την GATT.

2008…. Το αργό πετρέλαιο ξεπερνά για πρώτη φορά τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Σαν σήμερα το 1897 γεννήθηκε ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη, Χριστόφορος Θεοφίλου, γνωστός ως Τζιμ Λόντος.

Το 1924 γεννήθηκε ο καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών, Ευγένιος Σπαθάρης και το 1976 η πρωταθλήτρια του μήκους και του τριπλούν, Χρυσοπηγή Δεβετζή.

Την ίδια μέρα το 17 μ.Χ πέθανε ο Ρωμαίος ποιητής, Οβίδιος.

Σαν σήμερα το 1915 έφυγε από την ζωή ο Γάλλος Αρμάν Πεζό, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, το 1950 ο μουσουργός και δημιουργός της ελληνικής οπερέτας, Θεόφραστος Σακελλαρίδης και το 1953 ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας, Γκούτσιο Γκούτσι, ιδρυτής του ομώνυμου οίκου αξεσουάρ πολυτελείας.

Το 1990 πέθανε ο πολιτικός και συγγραφέας, Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας και το 2010 ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας και αντιστασιακός, Γιάννης Βούλτεψης.

COMMENTS

[an error occurred while processing the directive]