Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ θα είναι τη Δευτέρα η Αθήνα

Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα εργαζόμενοι και συνδικάτα που αντιδρούν στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ θα είναι τη Δευτέρα η Αθήνα

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα απεργούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ στάσεις εργασίας έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΠΟΕΔΗΝ καθώς επίσης και δικαστές και εισαγγελείς.

Ποιό αναλυτικά:

Απεργούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τη Δευτέρα

Χωρίς Μετρό, Ηλεκτρικό, λεωφορεία και τρόλεϊ θα είναι τη Δευτέρα η Αθήνα αφού οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) σε ανακοίνωση του αναφέρει πως η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο «παραδίδει στους δανειστές ενέχυρο ότι απόμεινε από την δημόσια περιουσία». Κάνει λόγο για αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα που περιλαμβάνονται και τονίζει πως «δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να ανοίξουμε διάλογο μαζί τους».

Σε ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ γίνεται λόγος για «εκτρωματικό πολυνομοσχέδιο» που διαλύει το κοινωνικό κράτος και «επιδιώκει τον περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας». Παράλληλα αναφέρεται πως στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη για την ένταξη στο υπερταμείο του ΟΑΣΑ που περιλαμβάνει και τις «θυγατρικές» του ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ καθώς επίσης και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στάση εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου. Έτσι, καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς ελληνικό αεροδρόμιο, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 15.00 και αναμένονται τροποποιήσεις στις ώρες αρκετών πτήσεων.

Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ

Αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση στη πλατεία Κλαύθμωνος στις 12:30 και πορεία προς τη Βουλή.

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα διοργανωθούν την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα, με αιτήματα:

1.  Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία

2. Να μην ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Αντιδρά η ΟΛΜΕ και κηρύττει στάση εργασίας μέχρι τη λήξη της βάρδιας

Το πολυνομοσχέδιο έχει προκαλέσει εντάσεις και στο χώρο της εκπαίδευσης. Την ημέρα ψήφισης του, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ.-12), ενώ μαζί με τη τρίωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ που ακολουθεί την ίδια ημέρα η κινητοποίηση των καθηγητών γυμνασίων και λυκείων γίνεται 24ωρη. Η ΟΛΜΕ αντιδρά στις διατάξεις που αφορούν το ωράριο των εκπαιδευτικών αφού στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και εκείνη που προβλέπει την υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών στα σχολεία έως 30 ώρες την εβδομάδα.

Αντιδράσεις και από την ΠΟΕΔΗΝ

Στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Αποχή δικαστών και εισαγγελέων

Το δ.σ. της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποφάσισε την αποχή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών από τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων της χώρας (πολιτικών και ποινικών), από τις 09.00 έως τις 11.00, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική διαμεσολάβηση.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή στη στάση εργασίας που έχει εξαγγείλει, 12:00 έως λήξη ωραρίου, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καλεί όλους τους εργαζόμενους να μετάσχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 17:00 στο Σύνταγμα.