Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα!

Σκοπιανός ΥΠΕΞ: Η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα!

Νέο «μέτωπο» στο Σκοπιανό ανοίγει δήλωση του Νικόλα Δημητρόφ σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων: «Η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην “Μακεδονία” (σσ ΠΓΔΜ), διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή, και υπό την έννοια αυτή, η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας».

Πρακτικά, πίσω από τη δήλωση αυτή υπάρχει το αίτημα να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» από Ελλάδα και Σκόπια ισότιμα.

 Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα και την απαίτηση να αλλάξουν ονομασίες όπως πχ το αεροδρόμιο Μακεδονία για να υπάρχει σαφή διάκριση μεταξύ των δύο περιοχών.Το ότι γεωγραφικά τα νότια “Σκόπια” είναι Μακεδονική γη δεν σε δικαιώνει να ιδιοποιήσαι ”Κύριε” Δημητρόφ την Ελληνική ιστορία της Μακεδονίας.Με τον Μ. Αλέξανδρο και τον Φίλιππο τι σχέση έχετε σαν λαος θα μας πείτε;;

Νίμιτς: Υπάρχει διαφορετική ατμόσφαιρα τώρα

Υπάρχει μια διαφορετική ατμόσφαιρα τώρα και αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, είπε στην ΕΡΤ ο Μάθιου Νίμιτς, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων.

«Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια που ενδιαφέρεται πολύ να θέσει το θέμα. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση επίσης αναγνωρίζει ότι είναι καλό να επιλυθεί και θα είναι ένα καλό βήμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική στην περιοχή να βρεθεί λύση στο μακροχρόνιο ζήτημα. Για τους λόγους αυτούς και στις δυο χώρες υπάρχει θετική δυναμική και νομίζω ότι και οι πολίτες στις δυο χώρες είναι ίσως έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά τους συμφέροντα αλλά έχουν και κάποια στοιχεία συμβιβασμού που θα επιλύσουν το θέμα».

 Δήλωσε επίσης ότι θα δώσει κάποιες προτάσεις και ιδέες στην συνάντηση που θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερα.

Όπως είπε ο Μάθιου Νίμιτς: «Τώρα έχουμε ικανούς διαπραγματευτές και θα προσπαθήσουμε με κάποιες προτάσεις».