Ραντεβού «πολέμου» στην Κομοτηνή δίνουν υποστηρικτές και εχθροί του Ερντογάν – Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. και η κυβέρνηση

Ραντεβού «πολέμου» στην Κομοτηνή δίνουν υποστηρικτές και εχθροί του Ερντογάν – Σε συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. και η κυβέρνηση

Ραντεβού για «πόλεμο» στην Κομοτηνή δίνουν υποστηρικτές και «πολέμιοι» της επίσκεψης Ερντογάν. Οι συγκεντρώσεις υποστήριξης του Τούρκου προέδρου με τις ευλογίες και την καθοδήγηση της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου και οι αντισυγκεντρώσεις απ’ αυτούς που θεωρούν ότι καπηλεύεται την μειονότητα των μουσουλμάνων για να κάνει τα παιχνίδια του αναθεωρητισμού του είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν για προβοκάτσια.

Το γεγονός έχει θέσει σε συναγερμό της ΕΛ.ΑΣ. που φαίνεται να έχει λάβει τα μέτρα της, ενώ σε επαγρύπνηση είναι και η κυβέρνηση, καθώς υπάρχουν φόβοι μήπως και εκτραχυνθεί η κατάσταση μετά και την χθεσινή κόντρα στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται στο εξωτερικό έχει ζητήσει να ενημερώνεται συνεχώς, ενώ στην Κομοτηνή θα υποδεχθούν τον Ταγίπ Ερντογάν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης.

Την ίδια στιγμή έχει επιβληθεί απαγόρευση πάσης φύσεως ιδιωτικής πτήσης, παντός εναέριου μέσου (ακόμη και των drones), στην ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής, ορίζει για την Παρασκευή 8/12, από τις 09:00 ως τις 23:00, με ΝΟΤΑΜ (Notice To AirMan) που εξέδωσε, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενόψει της άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και στη σχετική απεικόνιση της Αερολέσχης Κομοτηνής σε μια ακτίνα 15 περίπου χιλιομέτρων με επίκεντρο την Κομοτηνή, δεν θα πετάει ούτε … κουνούπι, εκτός κι αν πρόκειται για κρατικές πτήσεις ή υγειονομικές αεροδιακομιδές.

Αποτέλεσμα εικόνας για Δεν θα πετάει ούτε κουνούπι στην Κομοτηνή

Το ανησυχητικό ωστόσο έχει να κάνει με τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις στην πόλη. Με σύνθημα “Κόντρα στον Σουλτάνο”, αναμένεται στην Κομοτηνή (στον χώρο του Ηρώου), πολυπληθής συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών, σωματείων και οργανώσεων, κατά της παρουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠροέδρου της Τουρκίας στην περιοχή.

«Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο “Σπαθί”, δίνουμε το παρών – Η τοπική κοινωνία της Ελληνικής Θράκης”, είναι το κάλεσμα της συγκέντρωσης.

Στο μεταξύ, ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την έκκληση «επιτέλους ασκείστε κυριαρχία!», απέστειλαν 22 συλλογικότητες της Θράκης ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου σε Αθήνα και Κομοτηνή.

Η ανοιχτή επιστολή:

“Όχι στην επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη!

Τις επόμενες μέρες προετοιμάζεται επίσκεψη στην Ελλάδα του «νεοσουλτάνου» Ταγίπ Ερντογάν, και μάλιστα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στη Θράκη! Λίγες μέρες μετά την περιοδεία του Χακάν Τσαβούσογλου στην περιοχή, τις διχαστικές του κραυγές, και πριν ακόμη ησυχάσει η τοπική κοινωνία, θα μας φέρουν και το … αφεντικό του.

Αναρωτιόμαστε, έχει κάτι νέο να πει στον τόπο μας; Θα μας φέρει κάτι από τη δημοκρατία που «χαίρονται» οι Τούρκοι πολίτες; Από την ελευθεροτυπία που «απολαμβάνουν» 170 έγκλειστοι δημοσιογράφοι στη χώρα του; Από τα δικαιώματα που «έχουν» 20.000.000 Κούρδοι και 20.000 φυλακισμένα μέλη του HDP στην Τουρκία; Θα πει τίποτε για την επί 43 χρόνια Κατεχόμενη από τον στρατό του Κύπρο; Για το Αιγαίο και τον βρώμικο ρόλο της Άγκυρας στο μεταναστευτικό – προσφυγικό; Μήπως για την τύχη του Πόντιου συμπατριώτη μας  Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλή και της Κούρδισσας συντρόφου του Μεράλ Γκεϋλανί; Μάλλον όχι.

Έρχεται λοιπόν μόνο για να φανατίσει, για να «γκριζάρει» την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή, και για να ενισχύσει τα πιο ακραία μειονοτικά στοιχεία. Η Κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επιτρέπει μια τέτοια κλιμακούμενη πρόκληση, ενώ θα έπρεπε να θέσει ένα τέρμα στον κατήφορο των επισκέψεων που ξεκίνησε το 2004. Εμείς απευθυνόμαστε στην τοπική κοινωνία και την καλούμε να εκδηλώσει ειρηνικά, μα και ξεκάθαρα, την αντίθεσή της σε κάθε εξωχώριο σχεδιασμό. Ζούμε σε μια δημοκρατική, ελεύθερη χώρα, και δεν δεχόμαστε καμιά περιοδεία – επιθεώρηση από οποιονδήποτε, πόσο μάλλον από ισλαμοφασίζοντες ηγέτες και δράστες – απολογητές μαζικών εγκλημάτων που δεν σταμάτησαν το 1922 και το 1974 αλλά συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

 1. «Σπάρτακος» Παράταξη Πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής
 2. Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ροδόπης
 3. Σύλλογος Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα»
 4. Σύλλογος Σαρακατσάνων Κομοτηνής
 5. Σύλλογος Εφέδρων Αξιωματικών Ροδόπης
 6. Σύλλογος Κυπρίων Κομοτηνής
 7. Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Κομοτηνής
 8. Σύλλογος Ελλήνων Μουσουλμάνων Πος Πος
 9. Ανεξάρτητη Εκπαιδευτική Συνεργασία ν. Ροδόπης
 10. Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης
 11. Ένωση Παλιννοστούντων Έβρου
 12. Πολιτιστικός σύλλογος «ΕΝΔΟΧΩΡΑ»
 13. Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων ν. Έβρου
 14. B’ ΕΛΜΕ Έβρου
 15. Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καστανέων
 16. «Ακρίτες» Σύλλογος Αλληλεγγύης Πολιτών Βορείου Έβρου
 17. Σύλλογος Κυπρίων ν. Ξάνθης
 18. Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Ξάνθης
 19. Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων ν. Ξάνθης
 20. Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και φίλων Κ.Ε.Φ.Φ. Ξάνθης
 21. Παράρτημα ΕΑΑΣ ν. Ξάνθης
 22. Σύλλογος Ποντίων ν. Ξάνθης”.