Κατολισθήσεις και πλημμύρες στην Καλιφόρνια με 13 νεκρούς (pics & vid)

Κατολισθήσεις και πλημμύρες στην Καλιφόρνια με 13 νεκρούς (pics & vid)

Τραγικός είναι ο απολογισμός των κατολισθήσεων λάσπης στην Καλιφόρνια.

Τουλάχιστον 13 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί, όταν ολόκληρες περιοχές «θάφτηκαν» στη λάσπη.

Από το «κύμα» ξεριζώθηκαν δέντρα, διαλύθηκαν αυτοκίνητα και καλύφθηκαν ολόκληρες γειτονιές, ανέφερε ο ο σερίφης της κομητείας Μπιλ Μπράουν.

«Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσα να περιγράψω την κατάσταση είναι πως μοιάζει σαν πεδίο μάχης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε επίσης.

αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί.

Ομάδες έρευνας και διάσωσης με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και ελικοπτέρων συνεχίζουν να επιχειρούν στην πληγείσα περιοχή, τόνισε ο Μπιλ Μπράουν.

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη πιο βαρύς από εκείνον της χειρότερης κατολίσθησης λάσπης στην Καλιφόρνια στην πρόσφατη ιστορία, τη 10η Ιανουαρίου 2005, στη Λα Κοντσίτα, μόλις 32 χιλιόμετρα νοτιότερα από την περιοχή η οποία επλήγη την Τρίτη.


Η Άμπερ Άντερσον, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της κομητείας Σάντα Μπάρμπαρα (SBCFD), τόνισε ότι μόλις το 10 ως 15% εκ των κατοίκων που είχαν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους συμμορφώθηκε.

Οι περισσότερες από τις περιοχές που σαρώθηκαν από τις κατολισθήσεις λάσπης είχαν πληγεί τον Δεκέμβριο από την πυρκαγιά «Τόμας», που κατέκαψε τη μεγαλύτερη έκταση στην ιστορία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Δεν υπάρχει πλέον αρκετή βλάστηση για να απορροφά το νερό, να συγκρατεί το έδαφος και να προστατεύει τους οικισμούς της περιοχής.