Γερμανία: Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» στο SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το CDU της Ά. Μέρκελ

Γερμανία: Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» στο SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το CDU της Ά. Μέρκελ

Σε πυρετώδεις ρυθμούς διεργασιών βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς καθώς αποφασ..

Σε πυρετώδεις ρυθμούς διεργασιών βρίσκονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς καθώς αποφασίζουν εάν θα ταχθούν και επισήμως με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγκελα Μέρκελ για να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Η συνάντηση των δύο παραδοσιακών κομμάτων -CDU-SPD- έγινε χθες το βράδυ υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών μπήκε στη γερμανική Βουλή από την πίσω πόρτα και ζήτησε να μην γίνουν δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τους δυνητικούς εταίρους του, Χριστιανοδημοκράτες και τους βαυαρούς εταίρους τους , τους Χριστιανοκοινωνιστές.

To μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν τα στελέχη του κόμματος, στη συνάντηση που προγραμματίζεται αύριο, δεδομένου ότι εμφανίζονται διχασμένα για το εάν θα πρέπει να συναινέσουν σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, κι αν ναι, με ποιο μοντέλο.

Το επόμενο βήμα είναι να διευκρινιστεί αν θα ακολουθήσουν κι άλλες συζητήσεις πριν τα Χριστούγεννα ή εάν θα ξεκινήσουν πιθανότατα διερευνητικές επαφές με τη Νέα Χρονιά.

Αν και οι βουλευτές της Μέρκελ στην πλειοψηφία τους επιθυμούν άμεση συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης, οι Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν εναλλακτικές, όπως κυβέρνηση μειοψηφίας ή κυβέρνηση μεταβλητών πλειοψηφιών- τη λεγόμενη «ΚοΚο» (κυβέρνηση συνεργασίας) στην οποία θα εκπροσωπούνται μεν με υπουργούς, αλλά θα μπορούν να επιβάλουν σημαντικά πρότζεκτ με την κοινοβουλευτική στήριξη άλλων κομμάτων.

Την «KoKo», όμως απέρριψαν τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές, όπως υποστηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

«Όλα ή τίποτα, ολίγη κυβερνητική ευθύνη και ολίγη αντιπολίτευση δεν αποτελεί μελλοντικό μοντέλο για μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου»,ξεκαθάρισε ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, επικεφαλής της Κ.Ο των Χριστιανοδημοκρατών.

COMMENTS

[an error occurred while processing the directive]